Fietscongres 2018: Zet de fiets eens op kop!

5-6-2018 - 5-6-2018 Plaats: Mechelen

​​Hoe kronen we de fietser in Vlaanderen tot koning van de weg? Durven we radicale keuzes maken? Hoe geven we de pedaalridders meer ruimte en veiligheid?

Op het Fietscongres 2018 trekken we resoluut de kaart van de fiets. “Elke stad kan doen wat fietshoofdstad Kopenhagen gedaan heeft. Het is ge​woon een kwestie van beginnen.” – Mortel Kabell (milieuburgemeester Kopenhagen). Tijd om het beleid dus eens op z'n kop te zetten met de fiets op kop!​

​Fietsberaad Vlaanderen nodigt Professor Ruth Oldenziel uit als keynote-spreker op het Fietscongres. Titel van haar keynote: "Factoren die het fietsgebruik beïnvloeden: leren uit het verleden, lessen voor de toekomst." Ruth Oldenziel (Yale University, Phd History, 1992) is hoogleraar Geschiedenis aan de Technische Universiteit Eindhoven. Ze is al vele jaren een internationaal erkend onderzoeksleider en tevens een productief schrijver van boeken en artikelen. Zij schreef recent verschillende bijdragen over historisch onderzoek naar duurzame stedelijke mobiliteit. Ze leidde een internationaal onderzoeksgroep die 100 jaar fietsbeleid en -praktijk analyseerde in 14 fietssteden verspreid over 10 landen. Naast enkele Nederlandse steden is ook Antwerpen als Belgische ​praktijk bestudeerd. De onderzoeksgroep heeft een interessant kader ontwikkeld die aangeeft hoe historische keuzes het fietsbeleid en de hedendaagse fietspraktijk kunnen beïnvloeden. Ruth participeert ook in verschillende internationale onderzoeksnetwerken die de effecten van fietsen, wandelen en openbaar vervoer op lange termijn bestuderen. Ze is ook stichtend lid van de Nederlandse Cycling Academy.

Het programma is weldra beschikbaar op www.fietscongres.be

Daags voor het Fietscongres is er ook een optionele excursie naar Bonheiden, georganiseerd door Fietsberaad Vlaanderen.

Het Fietscongres 2018 is een organisatie van VSV, Fietsberaad Vlaanderen en de Stad Mechelen.


Foto: Professor R. Oldenziel, TU Eindhoven met het boek "Cycling Cities - The European Experience"


Terug naar overzicht