2 definitieve fietsparkeervakken op Korenmarkt in Gent

8-6-2017, Fietsparkeren, Dorps- en handelskernen

​De twee fietsparkeervakken op de Korenmarkt in Gent krijgen een definitieve vorm. De tijdelijke mat en stalling ruimen plaats voor twee definitieve fietsparkeervakken, bestemd voor kortparkeren. De fietsparkeervakken zijn zo ontworpen dat ze passen in het historische kader van de binnenstad. De fietsparkeervakken geven plaats aan 53 fietsen.

Van tijdelijk naar definitief

Sinds begin 2015 vinden fietsers een tijdelijk fietsparkeervak voor de deur van de winkels Hema en Casa. De evaluatie van het fietsparkeervak toont een hoog gebruik, een grote nood aan fietsparkeermogelijkheden in de buurt, en een positieve beoordeling door de gebruiker. De stad Gent besluit daarop het fietsparkeervak in definitieve vorm uit te voeren.

Historisch kader

Het toekomstige fietsparkeervak aan Hema heeft een lengte van 15 m, een breedte van 3,5 m en biedt plaats aan 42 fietsen. Het vak aan Casa heeft een lengte van 8,1 m, een breedte van 2,6 m en biedt plaats aan 11 fietsen.

Een band cortenstaal van 30 cm breed, met daarin een fietslogo gefreesd, omlijnt de fietsparkeervakken. Het cortenstaal krijgt na verloop van tijd een bruine roestkleur, waardoor het past binnen het historische kader van de stad.

Kortparkeren

Een fietsparkeervak is een afgebakend vak in de openbare ruimte dat voorzien is om fietsen te stallen. Fietsen staan er naast elkaar op hun staander, en kunnen nergens aan vastgehecht worden. Een bewuste keuze van de stad om langdurig stallen in deze fietsparkeervakken te voorkomen. De vakken zijn bestemd voor fietsers die slechts voor een korte tijd in de buurt zijn. Bedoeling is dat er een groot verloop van fietsen is en dat het vak tijdens sluitingsuren leeg is.

Het fietsparkeervak biedt ook een oplossing voor buitenmaatse fietsen die niet in elke fietsenstalling kunnen parkeren, zoals bak- of cargofietsen.

Terug naar overzicht Terug Naar Boven