Opening eerste Mobipunt in Vlaanderen (Deinze)

16-5-2018, Diensten en services,  

​​Eind februari 2018 werd het eerste Mobipunt van Vlaanderen geopend in Deinze. Het Mobipunt bevindt zich vlak tegenover het nieuwe Dienstencentrum Leiespiegel in het centrum van Deinze. Een Mobipunt is een locatie waar verschillende vervoerswijzen en mobiliteitsgerelateerde functies verzameld worden. In het verhaal is een grote rol weggelegd voor de fiets. Mobipunten worden gerealiseerd in een samenwerking tussen de gemeente, Taxistop en autodelen.net.

'Iedereen op de fiets' is het uitgangspunt van de stad Deinze. Door een combinatie van verschillende vervoersmodi aan te bieden op een gezamenlijke locatie wil de stad Deinze het fietsgebruik verder stimuleren. Het Mobipunt Leiespiegel voorziet onder andere in een degelijke overdekte fietsenstalling, een fietspomp, deelfietsen, een deelwagen en elektrische laadinfrastructuur.

Om iedereen op de fiets te krijgen, staan er aan het Mobipunt deelfietsen (Blue bikes) ter beschikking. Daarnaast wil de stad ook de verplaatsingen die niet met de fiets kunnen afgelegd worden zo organiseren zodat een combinatie van vervoerswijzen (en liefst de fiets) mogelijk wordt. Met de fiets bereik je snel het Mobipunt, je fiets kan veilig gestald worden, en vervolgens staat een deelwagen ter beschikking.

Betrokken partijen

De oprichting van dit eerste Mobipunt was een bundeling van twee initiatieven die los van mekaar werden geïnitieerd. Zowel de stad Deinze (via een projectsubsidie bij de provincie Oost-Vlaanderen) als Taxistop en Autodelen werkten aan de oprichting van Mobipunten. Voor het eerste Mobipunt van Vlaanderen werden de krachten gebundeld om dit eerste Mobipunt te realiseren. Deinze wil het hierbij niet laten. In het Mobiliteitsplan van Deinze (2018) werd opgenomen dat er in elke deelgemeente een Mobipunt wordt opgericht.

Evaluatie

Op dit moment is het Mobipunt nog maar enkele maanden actief, nog net te vroeg voor een evaluatie. Wel is duidelijk dat herkenbaarheid en signalisatie een belangrijk punt zijn. De samenwerking met Taxistop en Autodelen.net zorgt ervoor dat het concept ook herkenbaar kan uitgerold worden in andere steden en gemeenten.

Investering​

- Autodelen: max. €600/maand per auto

- Fietsdelen: zit mee in het globale pakket van Blue Bike in Deinze

- Fietsenstalling: keuze voor een dure fietsenstalling in combinatie met het nieuwe dienstencentrum

Initiatiefnemer & contact

Stad Deinze in samenwerking met Taxistop en Autodelen.net

omgeving@deinze.be

hallo@mobipunt.be.

www.mobipunt.be

Terug naar overzicht Terug Naar Boven