Virga Jesse-ziekenhuis kiest voor bedrijfsfietsen (Hasselt)


In 2008 is het Jessa Ziekenhuis gestart met de aanschaf van bedrijfsfietsen, met behulp van subsidie van het Pendelfonds. Inmiddels heeft het ziekenhuis 370 pendelfietsen in omloop. Het aanbod is uitgebreid met 30 Blue-bike abonnementen, veilige fietsenstallingen bij het station en gewone en elektrische dienstfietsen. De pendelfietsen worden vier keer per jaar verplicht onderhouden waardoor de kwaliteit van de fietsen steeds goed is en de werknemer er geen omkijken naar heeft. De fietsen zijn beschikbaar voor personeelsleden die minstens een jaar in dienst zijn en 75% van de werkdagen met de fiets komt. De pendelfietsen worden gesmaakt en er zijn steeds nieuwe gegadigden. Om de fietsen zo efficiënt mogelijk in te zetten, wordt het feitelijke gebruik jaarlijks gemonitord en bij onvoldoende gebruik aan een andere werknemer gegeven.

Het ziekenhuis kampt met parkeerproblemen en is op zoek gaan naar alternatieven voor woon-werk- en dienstverplaatsingen. Daarbij is ingezet op het aantrekkelijker maken van de fiets waardoor de auto minder vaak nodig is en de auto-parkeerplaatsen beschikbaar blijven voor werknemers zonder alternatief. Het Jessa Ziekenhuis bestaat uit de campus Virga Jesse in het centrum van Hasselt en heeft ruim 1 800 werknemers en de campus Salvator aan de rand van de stad met bijna 700 werknemers. Het Jessa Ziekenhuis heeft nog een campus St Ursula in Herk-De-Stad en de campus Ekkelgaarden in Hasselt waar onder meer centrale sterilisatie, post en verzending en het magazijn gevestigd is.

Het project is gestart in 2008 nadat een pendelfondsdossier was goedgekeurd op basis van een projectvoorstel waarin ook de nood en het potentieel zijn onderbouwd. Momenteel biedt het Jessa Ziekenhuis 370 bedrijfsfietsen aan die vooral door werknemers van de campus Virga Jesse worden gebruikt. Deze fietsen zijn vanaf 2008 aangeschaft en het animo voor de fietsen was groot.

Het ziekenhuis voorziet in fietsenstallingen voor het personeel en douchemogelijkheden. Ook nu zijn er nog steeds personeelsleden die graag een pendelfiets zouden willen krijgen. De voorwaarde is dat 75% van de gewerkte dagen de werknemer de fiets neemt en dat de hij minstens één jaar in dienst is. Het beschikbaar stellen van de fiets is bedoeld als beloning en stimulans om te blijven fietsen. Het is een voordeel dat de bedrijfsfiets altijd in orde is: de fiets moet namelijk vier keer per jaar door de werknemer worden gebracht bij de wekelijks aanwezige onderhoudsteams op een van de  campussen. Aan het einde van de werkdag is de fiets klaar.

Daarnaast zijn er nog een dertigtal fietsen die gebruikt kunnen worden voor vervoer van en naar het station. Beide campussen liggen op een prettige fietsafstand van 5 minuten voor campus Virga Jesse  en 12 minuten voor campus Salvator. Werknemers moeten wel verplicht de fietsen stallen aan het station in een inpandige stalling die wordt beheerd door het Fietspunt. Elk jaar wordt het gebruik van de pendelfietsen geëvalueerd. Bij onvoldoende fietsdagen wordt de fiets teruggenomen en aan een andere werknemer gegeven.

Het personeel kan ook gebruik maken van een van de 30 Blue-bike-abonnementen om een fiets bij het station te ontlenen. Het nadeel is dat het aantal Blue-bikes tijdens de spits soms beperkt is.

Voor dienstverplaatsingen en inter-campus vervoer heeft het ziekenhuis 80 gewone en 10 elektrische fietsen aangeschaft. De elektrische fietsen mogen ook gebruikt worden door personeelsleden die graag eens uitproberen hoe het is om de woon-werkverplaatsingen met een dergelijke fiets te doen. De dienstfietsen worden ook gebruikt voor verplaatsingen tussen de twee campussen: een afstand van ongeveer 2,5 km die met de fiets net zo snel is als met de wagen – vooral omdat er praktisch geen parkeertijd nodig is. Daarvoor wordt overigens vaak een gewone fiets gekozen. Een fiets reserveren en ontlenen is simpel: een reservatie in het online systeem Planon en het afhalen van het sleuteltje bij de parkeerwachter volstaat.

Virga Jesseziekenhuis bedrijfsfietsen

Initiatiefnemers

  • Virga Jesseziekenhuis (Hasselt)

Contact

Petra Maes

Kim Borgions

Locatie

Virga Jesseziekenhuis

Betrokken partijen

Het ziekenhuis werkte voor dit project samen met NMBS (Blue-Bike), vzw Basis en het Pendelfonds. Daarnaast betrok ze ook de ondernemingsraad bij beslissingen.

Evaluatie

De mobiliteitscoördinatoren volgen het gebruik van de fietsen jaarlijks op in januari. Werknemers die met de fiets komen, worden geregistreerd door de functieknop F1 te gebruiken op de tikklok, in verband met de fietsvergoeding. Werknemers die een pendelfiets hebben, moeten de fiets bij minder dat 75% gefietste werkdagen inleveren zodat een andere fietser er gebruik van kan maken. Ook parttimers kunnen gebruik maken van de pendelfietsen zolang ze maar 75% van de werkdagen met de fiets komen.

Investering

2008 – heden

  • Het ziekenhuis heeft twee mobiliteitscoördinatoren die het project opvolgen. Naast het uitbreiden
    van het fietsaanbod voor werknemers, houden zij zich ook bezig met het zoeken van andere
    oplossingen voor mobiliteitsproblemen zoals het kleine parkings op afstand van de campussen,
    pendelbussen tussen randparkings en de stadscampus.

Dit vind je zeker ook interessant

Praktijk

Impact van Blue-bike back-to-many op lokaal fietsgedrag in Geel

Nieuws

20.03.2023 // Webinar Deelfietsen

Nieuws

Word gratis lid bij Blue-bike tijdens de zomermaanden