Barcelona introduceert Smart Bicycle Parking

Fietsendiefstal blijft een echte plaag in Barcelona. De Catalaanse politie geeft aan dat fietsen zelfs zo'n graag gezien doelwit zijn, dat dieven langs gevels omhoog klimmen om ze te stelen. Uit cijfers blijkt dat 44 procent van fietsende inwoners onlangs het slachtoffer werd van diefstal en 64,2% geeft aan niet meer te willen fietsen omdat ze bang zijn dat hun tweewieler gestolen wordt. Daarom richtte een lokale start-up een nieuw, slim beveiligingssysteem op: Vadebike.

Fietsstad Barcelona

De afgelopen jaren wordt er steeds vaker gefietst in Barcelona. Niet alleen inwoners, maar ook toeristen gebruiken het vervoersmiddel steeds vaker om de stad te ontdekken. Nu dreigt de enorme fietsendiefstal het gebruik terug te dringen.

Door deze diefstallenreeks, kwam een Spaanse start-up op het idee om een veilig en intelligent systeem te ontwikkelen dat zelfs de helm beveiligt. Een priv├ę-fietsparkeerservice met als doel de mobiliteit in de stad radicaal te veranderen: Vadebike.

Realtime informatie

Alle Vadebike-stations zijn realtime verbonden. De gebruikers hebben een app, van waaruit ze zich kunnen registreren en hun bewegingen kunnen raadplegen. De verzamelde gegevens worden gebruikt om het systeem te bewaken, tijdstippen en locaties met verhoogde activiteit te markeren en om de service aan te passen aan de behoeften van fietsers en de stad.

Het project kreeg de steun van de Europese Commissie, en kreeg een uitbreiding van 500 extra plaatsen. Er zijn nu al 150 beveiligde, verbonden fietsparkeergelegenheden in de hele stad.

Op weg naar een geïntegreerde toekomst

De Europese financiering maakt het ook mogelijk om strategische partnerschappen met andere stakeholders te sluiten. De volgende stappen omvatten de ontwikkeling van een systeem dat in staat is verschillende netwerken van beveiligd fietsparkeren te integreren in hetzelfde platform, het SMART BIKING-platform.

Dit artikel is gebaseerd op een nieuwsitem van de ECF-website.

Terug naar overzicht