Flo-paal geeft persoonlijk fietsadvies om vaker groen te halen

In het Nederlandse Utrecht kunnen fietsers gebruik maken van de Flo-paal. Die geeft aan hoe snel ze moeten fietsen om groen te halen bij het volgende verkeerslicht. Zien ze een haas? Dan moeten ze sneller fietsen. Bij een duim moeten ze hun snelheid behouden en een schildpad wijst hen erop wat af te remmen. Een koe geeft aan dat ze het groene licht niet meer kunnen halen. Het doel van de organisatie achter de paal, SpringLab, is om de fietsbeleving in steden te verbeteren en mensen te helpen in beweging te blijven.

Doorstroming verbetert

De universiteit van Utrecht onderzocht de doorstroming in de spitstijd als gevolg van de Flo-paal en kwam tot de constatatie dat die verbeterde met 3 procent en de doorstroming buiten de spits zelfs met 8 procent. In de belevening van de fietser verbeterde de doorstroming zelfs met 16 procent.

Aanpassen aan verkeer

De onderzoekers keken naar het moment tijdens en buiten de spits. Tijdens de spits krijgt elke verkeersstroom om de beurt groen licht. Op dat moment kan de Flo-paal makkelijk bepalen hoeveel tijd de fietser heeft. Buiten de spits is dat principe niet toepasbaar, de verkeerslichten passen zich dan aan aan het gedetecteerde verkeer. Wanneer een fietser de Flo-paal voorbij rijdt, gaat er een signaal naar het verkeerslicht om sneller of langer groen te geven aan de fietser. Soms reageren de lichten echter ook op het andere verkeer, waardoor het advies van de Flo-paal niet altijd correct is.

Inmiddels staat er ook al een Flo-paal in Eindhoven en binnenkort ook in Antwerpen.

 

Terug naar overzicht