Tekort fietsparkeerplaatsen voor 62 miljoen elektrische fietsen in Europa (2030) dreigt.

De verkoop van elektrische fietsen stijgt zienderogen. In de EU zijn in 2016 1,66 miljoen elektrische fietsen de toonbank over gegaan. Verwacht wordt dat tegen eind 2017 er ongeveer 10 miljoen elektrische exemplaren op de Europese wegen zullen rondrijden. In België zijn de helft van alle fietsen die verkocht worden, elektrisch. Bosch E-bikes Systems verwacht dat e-bikes in Duitsland een marktaandeel van 65% zullen bereiken. Vermoedelijk zal het totale aandeel van elektrische fietsen in de EU stijgen tot 62 miljoen in 2030. Het wordt dé oplossing voor langeafstandspendelaars, mensen met beperkte mobiliteit en logistiekproblemen in de stad.

Een veilige staanplaats voor de fiets

Door de enorme groei, is echter een nieuw probleem opgedoken. Door de hogere kost en het zwaardere gewicht van deze elektrische fietsen, is het noodzakelijk ze binnen te kunnen stallen. Maar de meeste bouwcodes in de EU-lidstaten zijn niet voorzien op zoveel fietsen. Er dreigt dus een groot tekort aan fietsparkeerplaatsen. The European Parliament’s Industry Committee zou dit probleem kunnen aanpakken. Aanstaande woensdag heeft het comité een beslissende stem over hoe sterk een fietsparkeerplaats kan doorwegen in het energieprestatiecertificaat van een gebouw.

Kenmerken goede stalplaats

Het comité kan ervoor zorgen dat de lidstaten verplicht worden om in alle nieuwe gebouwen en in alle gebouwen die grote renovaties ondergaan, minstens een ruimte voor fietsen, ladingfietsen, e-fietsen, pedelecs, rollators, rolstoelen en buggy’s te laten voorzien. De ruimte moet gemeenschappelijk, bedekt, beveiligd, vrij van architecturale belemmeringen en evenredig met het aantal gebruikers van het gebouw zijn.

 

Lees hier meer over fietsenstallingen in en rond woningen, appartementen en gebouwen.

Terug naar overzicht