Fietsnieuws overzicht vrijdag 31 maart

Op vrijdag geven we je graag een overzichtje van het fiets-nieuws van de afgelopen week.

Gebruikers e-fiets alsmaar jonger

Meer dan de helft van de elektrische fietsers is jonger dan 55 jaar. Drie jaar geleden was dat nog maar een vierde. Dat blijkt uit een enquête van mobiliteitsorganisatie VAB onder 2000 respondenten. De e-bike wordt dus steeds populairder bij de jongere generatie en dan vooral voor woon-werkverkeer. Bovendien overweegt meer dan de helft van de mensen die nog geen elektrische fiets hebben, er eentje te kopen. Het potentieel blijft dus groot.

Het aantal ongevallen bij elektrische pendeltrips neemt wel gevoelig toe, vooral door een conflict met andere weggebruikers, te weinig fietsvaardigheid of slecht onderhouden of ontbrekende fietspaden. De mobiliteitsorganisatie vraagt dan ook om nog meer in te zetten op infrastructuur en sensibilisering van andere weggebruikers. Anders zou de groei van de elektrische fiets kunnen afgeremd worden.  

Ook in het algemeen wordt er in Vlaanderen vaker en verder gefietst dan drie jaar geleden. In 2015 stapte 76 procent van de volwassenen af en toe eens op de fiets, dit jaar is dat aantal gestegen tot 83 procent. Ook de afstand neemt toe: het aantal fietsers dat meer dan 2000 km per jaar aflegt, steeg van 17 tot 30 ​​procent.

Eerste Oost-Vlaamse fietssnelweg ingehuldigd

In Oudenaarde is de eerste Oost-Vlaamse fietssnelweg ingehuldigd. De F45 loopt van Gent naar Kortrijk, via Oudenaarde. Het is de eerste fietssnelweg van Oost-Vlaanderen.

​De fietssnelweg F45 is bewegwijzerd met 146 borden en 154 markeringen. De provincie betaalde de kostprijs van 82.000 euro, de gemeenten staan in voor het onderhoud ervan. Er dienen nog een paar hiaten op de route te worden weggewerkt, zoals een tunnel in Leupegem en een fietsring rond Oudenaarde.

Aarschot en Turnhout peilen naar fietsknelpunten

Inwoners van Aarschot kunnen via een vragenlijst op de stadswebsite hun fietsproblemen en –knelpunten doorgeven. Aanleiding is het nieuwe fietsbeleidsplan waarbij het stadsbestuur geen onveilig kruispunt over het hoofd wil zijn en alle input kan gebruiken. Aandachtspunten doorgeven kan nog tot 30 april.

De stad Turnhout lanceerde dan weer een app (Route2School) om de knelpunten voor fietsers in de regio in kaart te brengen. Doel is om de verkeersveiligheid voor de scholieren te verhogen. Afgelopen weken gingen heel wat leerlingen en ouders met hun smartphones op pad om via de app hun bezorgdheden in kaart te brengen.

Aftrap fietscampagnes/-events​

De 7km-club is weer van start gegaan. De campagne is een actie van de Vlaamse Overheid en wil iedereen die naar het werk fietst een duwtje in de rug geven. Bestel gratis je fietsplaatje en vervoeg één van de snelst groeiende clubs van Vlaanderen!

Van 25 april tot 15 juni kan je meedoen met Woensdag Fietsdag. Neem minstens één dag per week de fiets, geef je kilometers in op de website en win tal van prijzen. De campagne staat dit jaar in het teken van woon-werkverkeer.

Nog tot 21 mei kan je je stem uitbrengen op de Fietsgemeente van 2018. Met deze wedstrijd worden steden en gemeenten met een sterk fietsbeleid in de bloemetjes gezet. De Fietsgemeente 2018 ontvangt een subsidie van 50.000 euro om te investeren in het fietsbeleid.  ​

​Op 6 en 7 mei vindt het eerste Antwerpse Cargobikefestivalplaats. Gezinnen kunnen er zich zondag informeren over de mogelijkheden van een bakfiets als een alternatief voor een auto.​ Maandag zijn de bedrijven aan de beurt. Zij kunnen op het festival terecht voor infosessies over het inzetten van cargobikes voor bedrijven, stadsmobiliteit, fietsplannen en het leasen van cargobikes.

Terug naar overzicht