Ziekenhuis Dendermonde zet in op fietsen

Het ziekenhuis Sint-Blasius in Dendermonde investeert bijna 350.000 euro om meer mensen met de fiets naar het werk te krijgen, bijna 100.000 euro daarvan komt uit het Pendelfonds. Het budget wordt besteed aan een grotere ondergrondse fietsenparking, veertig bedrijfsfietsen, meer oplaadpunten voor elektrische fietsen en nieuwe douches.

Regionale werkgever

Een Mobiliteitsstudie van de overheid toonde aan dat er potentieel is bij het personeel van het ziekenhuis. Dat is immers een regionale werkgever en daardoor wonen werknemers dus vaak niet ver van het ziekenhuis. De perfecte afstand in veel gevallen om met de fiets te doen.

Fietsinfrastructuur en -attributen

Naast de vermelde uitbreidingen (fietsenparking, nieuwe douches, oplaadpunt voor elektrisch fietsen) zal het ziekenhuis ook allerlei fietsattributen ter beschikking stellen van de fietsen, zoals sloten, helmen en regenkledij. Voor dienstverplaatsingen kan het personeel een beroep doen op een van de 40 bedrijfsfietsen. Die zullen ook gebruikt kunnen worden voor woon-werkverkeer, 20 ervan zullen elektrisch zijn. Tot slot denkt het ziekenhuis aan auto- en fietspool-abonnementen en beloningsmomenten tijdens het jaar.

Positieve tendens laten stijgen

In 2014 kwam nog 83 procent van het personeel met de auto naar het werk, vorig jaar was dat aandeel gezakt tot 81,3 procent. De fiets steeg van 14,5 naar 16,9 procent. Deze maatregelen moeten dat aandeel nog laten toenemen.

Terug naar overzicht